Clik here to view.

Har du något nyårslöfte i år? Vi hjälper dig att hålla det.
Sluta röka, börja träna, spara pengar. Nytt år betyder nystart och en massa (nygamla) löften. CHIC tipsar om hur du faktiskt lyckas hålla dem!
Av: Malin Forsberg
Med champagneglaset i högsta hugg står vi där och lovar att vi ska bli sååå mycket bättre människor efter tolvslaget. Det ska fimpas för gått, det ska köpas träningskort och så ska vi äntligen anmäla oss till den där akvarellkursen, skaffa ett fadderbarn och bli allmänt snällare människor. Och månaden därpå sitter vi där och stillar vårt dåliga samvete över att inte ha varit en enda gång på gymmet genom att ta hetsäta en chipspåse. Yep, att ändra livsstil över en natt är lättare sagt än gjort. Enligt studier utförda av psykologiproffessorn Richard Wiseman är det endast cirka 12 procent som lyckas hålla sina nyårslöften. Män är något duktigare på att nå sina mål, speciellt om de skriver ner dem. För kvinnor har det visat sig vara mer effektivt om de avslöjade sina nyårslöften för släkt och vänner. Men då finns det också en risk att börja mörka för sin omgivnig när det går dåligt, eftersom ångesten över att misslyckas ökar ju fler du misslyckas inför. Med detta i åtanke kanske det trots allt är bättre med en liten förändring än en stor.
Läs om hur du lättast håller dina löften genom att sänka ambitionsnivån några snäpp, och samtidigt lägger upp en rimlig strategi för att nå ditt slutmål.
Jag lovar att jag ska….
…träna tre gånger i veckan.
Så klarar du det: En ambitiös och superbra plan såklart, men se upp så att det inte blir ytterligare ett kravfyllt måste i ditt liv som i slutändan bara genererar dåligt samvete. Träning ska vara lustfyllt och fylla dig med positiv energi, därför är det viktigt att du utövar en sport eller aktivitet som passar dig. Pressa dig alltså inte att gå på bikramyoga bara för att vara duktig om du i själva verket har en nära döden upplevelse under varje pass. Kanske är en rask promenad bättre för dig?
Lighvariant: Let’s face it. Att komma iväg till gymmet tre gånger i veckan är inte det lättaste. Lova istället dig själv att du ska lyssna på din kropp och hitta sätt att röra på dig så ofta du kan och vill. En kvart på löpbandet, eller att promenera till jobbet är bättre än ingenting, och något att ge dig själv beröm för.
…sluta äta godis.
Så klarar du det: Det är inte en slump att detta löfte är en återkommande klassiker. Att hålla sig borta från sockerdjävulen är en av de svåraste utmaningarna som finns. Men efter jul- och nyårshelgens pralinmoffande så kan det vara ganska skönt med en godisdetox. För bästa resultat, försök minska ner på socker och kolhydrater över lag. Ladda med smarrig frukt, bär och nötter som substitut till snasket. Efter några veckor kommer godissuget garanterat ha avtagit.
Lighvariant: Tillåt dig att äta godis då och då, men skippa den där smågodispåsen proppad med crazy färgämnen som bara gör dig illamående och satsa på fingodis som exempelvis ekologiska lakritspastiller och mörk choklad.
…fimpa för gott.
Så klarar du det: Grattis till dit smarta beslut! Att sluta röka är för en del gjort i en handvändning, medan det för andra är som upplagt för misslyckande. Var inte rädd för att ta hjälp av olika metoder för att bli mer motiverad såsom självjälpsböcker, Allen Carr-metoden, hypnos, Sluta röka-linjen, Facebook-grupper och så vidare. Kom ihåg att inte klandra dig själv om du misslyckas, det är bara att ta nya tag.
Lightvariant: Känns det för maxat att sluta över en natt? Sträva då istället efter att stegvis minska ner på antalet cigaretter genom att skippa den där ciggen som du inte ens är sugen på, som du röker på ren rutin eller för att alla andra röker. Lägg en lapp i ditt ciggpaket med frågan ”Vill du verkligen röka?”. En fråga värd att ställa dig själv om och om igen. Till slut kommer du att märka att du minskat ned så mycket att du lika gärna kan sluta.
…spara 10 000 kronor.
Så klarar du det: För att lyckas måste du få koll på din ekonomi. Börja med att skriva ned vad du gör av dina pengar på och hitta områden där du kan skära ned, som exempelvis restaurangbesök, impulsshopping, TV-abbonemang och så vidare. Läs ”Modemanifestet – De stilsmartas handbok”, och ”Fattig miljonär” för inspiration till ett billigare leverne. Hitta också sätt att tjäna pengar på genom att jobba extra, bo i kollektiv samt sälja gamla kläder, böcker och möbler.
Lightvariant: Kanske är du inte beredd att försaka allt vad nöjen, shopping och restaurangbesök heter. Hitta då en kompromiss, bestäm dig för att unna dig max två uteluncher i veckan, X kronor att shoppa för varje månad och så vidare. Ring din bank och lägg in en automatisk överföring på förslagsvis 500 kronor till ett låst konto varje månad. Nästa årsskifte kommer du vara tacksam!
…äta hälsosamt.
Så klarar du det: Att äta nyttigt gagnar dig på alla sätt och vis, men återigen se upp så att det inte blir ett måste i alla lägen. Att äta hälsosamt handlar snarare om balans och att lära sig vad just din kropp mår bra av. Läs på och testa dig fram. Att utöka sina kunskaper i köket är ett utomordentligt sätt att ändra sina kostvanor. Köp kokböcker, botanisera i mataffären och hälsokosten. Eller varför inte investera i en mixer så att du kan börja göra smarriga och nyttiga smoothies. Kom ihåg att det ska vara kul och gott!
Lightvariant: Betyder i detta fall inte att du ska äta lightprodukter. Att unna sig en gräddig pasta, en flottig pizza eller en krispig äppelpaj då och då tillhör livets njutningar. Gör det dock till en vana att byta ut vitt mjöl mot fullkornsprodukter, frossa i frukt och grönt och att så långt det går undvika halvfabrikat, snabbmat och läsk.
…alltid tänka positivt.
Så klarar du det: I en månad som januari är det lätt att deppa ihop och känna sig dränerad på både energi och livsgnista. Att dansa fram som postivismen själv känns kanske mer som ett oöverstigligt berg än som ett självklart val. Begrunda dock att en positiv inställning blir som ringar på vattnet. Är du positiv så är andra det tillbaka. Hur du väljer att tolka saker påverkar ditt välmående mer än du tror, menar etnologen och beteendevetaren Nicolas Jacquemot som skrivit boken ”Vad optimister vet och du kan lära dig”. Oavsett om det är ett möte med din chef, ett sms från ditt span eller en klurig uppgift – testa att ”förbjuda” dig själv att tänka i inte-termer, såsom ”jag kan inte”, ”han vill inte”, ”det går inte”. Utgå från att allt är möjligt och fokusera på det positiva istället för det negativa.
Lightvariant: Kanske trivs du med att få vara lite neggig ibland, tillåt dig i såna fall att vara det. Men försök att få rutin på att varje gång du tänker en negativ tanke om dig själv, någon annan eller en situation så måste du tänka en positiv också. Simple as that!
…bli modigare.
Så klarar du det: Börja med att skriva ned vad det är du vill göra men inte vågar. Oavsett om det handlar om att bjuda ut din heta granne eller säga upp dig och flytta till Costa Rica – fundera över vad det är som hindrar dig? Kanske är det en rädsla för att göra bort sig, bli avvisad, misslyckas och så vidare. När du målat upp det värsta tänkbara scenariot, fråga dig själv om det verkligen är så farligt som du föreställer dig det? Väg också in fördelarna med att trotsa rädslan, som exempelvis kicken du kommer att uppleva bara av att göra det, lärdomarna av ett eventuellt misslyckande och så vidare. Ta sedan ett beslut utifrån det.
Lightvariant: Kanske är det här inte året då du flyttar till andra sidan jorden eller söker till ”Idol”. Stärk istället ditt mod långsamt genom att våga nya saker i vardagen. Lova dig själv att göra en modig sak i veckan, som att gå ensam på fest, anmäla dig till en kurs där du inte känner någon eller hälsa glatt på en söt kille på stan. Ju modigare du blir, desto mindre läskiga känns så småningom större beslut. Och det kommer bli kul på vägen!